20150601

4η περίοδος _ νοέ. 2014 / μάι. 2015Η 4η περίοδος, από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Μάιο 2015, φιλοξενήθηκε εκ νέου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση:


~ Νοε. 2014: Αθηνά Παπαδάκη + Κατερίνα Ηλιοπούλου – δυο ποιήτριες διαφορετικής γενιάς διάβασαν ποιήματά τους και ποιήματα που αγαπούν, και συζήτησαν μεταξύ τους και με το κοινό.

~ Δεκ. 2014: 4 βιβλία της Κατοχής – Με αφορμή τα 70 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 14 σύγχρονοι ποιητές και ποιήτριες, επιλέγουν και διαβάζουν από τα βιβλία Αμοργός του Νίκου Γκάτσου, Μπολιβάρ του Νίκου Εγγονόπουλου, Ursa Minor του Τάκη Παπατσώνη και Ακριτικά του Άγγελου Σικελιανού.

Συμμετείχαν οι: Δημήτρης Άλλος, Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Γιάννης Πατίλης, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου και Μαρία Τοπάλη.  

[Aπ' όπου και η φωτ. της Π.Μάρβιν, στην αρχή της ανάρτησης.]
~ Ιαν. 2015: "Πριν και μετά τον Λόρκα": Ισπανόφωνη ποίηση με την μεταφράστριά της Αγαθή Δημητρούκα. Η περιδιάβαση αυτή περιέλαβε –μεταξύ των άλλων– ποιήματα του Άγιου Ιωάννη του Σταυρού, του Θερβάντες, του ίδιου του Λόρκα αλλά και κατοπινών του ποιητών, όπως ο Νερούδα και ο Ρομέρο. Η Μάρθα Μορελεόν διάβασε τα πρωτότυπα ποιήματα στα Ισπανικά.

[φωτ.: M.Caracausi]

~ Φεβ. 2015: Μαρία Λαϊνά + Θοδωρής Ρακόπουλος – μια ποιήτρια κι ένας ποιητής διαφορετικής γενιάς διάβασαν ποιήματά τους και ποιήματα που αγαπούν, και συζήτησαν μεταξύ τους και με το κοινό.

~ Μάρ. 2015: Αφιέρωμα στην Elizabeth Bishop – μια βραδιά αφιερωμένη στην σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια, η 25η επέτειος από τον θάνατό της οποίας ήταν την προηγούμενη χρονιά.  Υπηρέτησε –με τρόπο υποδειγματικό στην εποχή του μοντερνισμού– τις παραδοσιακές ποιητικές μορφές αλλά και τον έξοχα ρυθμισμένο ελεύθερο στίχο.

Στα ελληνικά, έχει μόνον σποραδικά μεταφραστεί. Έτσι, τις καμωμένες ειδικά για την εκδήλωση μεταφράσεις τους ποιημάτων της Ελίζαμπεθ Μπίσοπ (1911-1979), διάβασαν 11 ποιήτριες και ποιητές: Αντωνία Γουναροπούλου-Τουρίκη, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Γιάννης Δούκας), Θοδωρής Χιώτης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Κωσταντίνος Πλησιώτης, Λένα Καλλέργη), Λένια Ζαφειροπούλου, Ορφέας Απέργης, Στέργιος Μήτας, και Παναγιώτης Ιωαννίδης. Τα πρωτότυπα ποιήματα διάβασε η Adrianne Kalfopoulou, ενώ η Πατρίτσια Κολαΐτη ξετύλιξε το νήμα του βίου και του έργου της ποιήτριας. 

[φωτ.: Θ.Ζαφειρόπουλος]

~ Απρ. 2015: Δημήτρης Χουλιαράκης + Δήμητρα Κωτούλα – ένας ποιητής και μια ποιήτρια διαφορετικής γενιάς διάβασαν ποιήματά τους και ποιήματα που αγαπούν, και συζήτησαν μεταξύ τους και με το κοινό.

~ Μάι. 2015: "Μια περιδιάβαση στην αρχαιοελληνική ποιήση" με την μεταφράστριά της, ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου, και σχόλια της φιλολόγου Ελένης Ι. Καράμπελα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου